APSTRAKCIJA MLADOG AUTORA ZA KOJIM POSEŽU INOZEMNI LJUBITELJI UMJETNOSTI

Ova godina, iako većini traumatična, imala je i svoje prednosti, pogotovo kada je u pitanju hrvatska umjetnost. Od proljetnih humanitarnih akcija na vrhuncu pandemije, za koje su umjetnici nesebično donirali svoje radove, do brojnih izložbi organiziranih po malim i velikim galerijama, sajmovima i muzejima diljem Zagreba, ali i cijele Hrvatske. Mladi autori imali su priliku predstaviti svoja djela u vremenima kada je bijeg od realnosti (bio) neophodan. Sada već svi znamo kako je znanstveno dokazano da gledanje umjetnosti podiže naše raspoloženje i inspirira da se razvijamo u različitim smjerovima.

Dakle, upravo je sada pravo vrijeme da počnemo ulagati te odlučimo umjetnost iz knjiga i s Instagrama prenijeti u naše domove i tako si omogućiti svakodnevno uživanje u ljepotama umjetničkih djela.

 

Apstrakcija, boja i zaigranost moje su prve asocijacije u pogledu na umjetnine slikarske zvijezde u nastajanju – Ranka Ajdinovića. Kako se ovoj godini bliži kraj pravi je trenutak za optimističnije koračanje u sutra, vrijedi baciti pogled na umjetnost ovog zanimljivog slikara čije se slike nalaze u mnogim inozemnim kolekcijama, a osim interijere u Parizu, Londonu i New Yorku, njegove slike, između ostaloga, krase i zidove losanđeleškog doma dvostruke osvajačice glazbene nagrade Grammy, De De Bridgewater. Pa kako je došlo do toga da Ranka svjetska publika zamijeti u većoj mjeri nego domaći ljubitelji umjetnosti?

 

Odmicanjem od klasične forme, ali i dominantne filozofije estetike, privlači pozornost mladih koji imaju želju investirati u radove koje si mogu priuštiti, a koji predstavljaju pozitivne aspekte unutarnjih pejzaža, kako nam i sami nazivi Ajdinovićevih djela nalažu. Promatranje radova iz kolekcije “Unutarnji pejzaži” u meni istovremeno bude osjećaj mirnoće i živahnosti, nosi me u imaginarno okruženje gdje je sve prepušteno vremenu, tamo gdje nema brige. Osim već prepoznatljivih ulja na platnu, mladi slikar stvara i kinetičke slike koje pogledom iz svakoga kuta donose jednu jedinstvenu, inovativnu perspektivu – tako vam, uz malu (po)moć fikcije, svaki dan u dnevnom boravku može visiti nova slika (ha-ha).

 

Želja mi je približiti umjetnost mlađoj generaciji, ne samo teoretski ili putem društvenih mreža, već stvaranjem interesa da se sami odvaže na korak odlaska u galerije te istraže što im se sviđa. Problem je u prezentaciji fine arts kategorije, s obzirom na to da se uvijek stekne dojam kako je to nešto izvan našeg cjenovnog ranga. Trebalo bi razumjeti da se slike kojima će vrijednost s vremenom rasti, danas mogu kupiti po pristupačnoj cijeni koja nam pruža priliku za početak stvaranja svoje kolekcije.

 

Toplina Rankovih umjetnina prekrasno se uklapa i podiže interijere gdje nas zidovi kroz apstrakciju mogu vratiti u neka bezbrižnija vremena, a istovremeno našoj mašti dati na volju. Njegov stil i poigravanje s različitim materijalima razvijaju se, ali uvijek ostaju kvalitetni i dosljedni nadrealnom osjećaju koji Ranko u njih taloži stoga je relacija sna i jave tako snažna.

 

Iako su Rankove slike suptilne i osjetljive, razmatraju snagu istinskog dojma koje djelo može sadržavati. Svaki se rad čini poznatim i tajanstvenim, slično kao i priroda same duhovnosti. Ajdinović je smisleno iskoristio prednosti ove krize, radi u svom atelijeru stvarajući nove serije, aktivno objavljuje umjetnost na svom Instagram profilu, sudjelovao je i proljetnoj virtualnoj izložbi za pomoć Petrovoj bolnici te izlagao na jednom zagrebačkom sajmu umjetnina gdje je po prvi puta prezentirao svoje grafike.

Vjerujem da nas je ova nadasve neobična godina naučila strpljenju, spontanosti i sučeljavanju samima sa sobom. Omogućila nam je da budemo uistinu ranjivi, bavili smo se aspektom naše podsvjesne arhive, vrlo osobnim momentima koji su obilježili jedno razdoblje naših života – ono što su neki od nas proživjeli po prvi puta, svakidašnji su izazovi umjetnika, ono što je Ajdinović otkrio o sebi i o svojoj praksi, zasigurno će se pojaviti u nekom od budućih radova. Radove mladog autora možete razgledati u zagrebačkoj  “Galeriji Kaptol”, u kojoj možete saznati i više informacija o umjetnosti ove zvijezde u nastajanju.

Tekst: Lucia Jerič