DUJE JURIĆ

Rođen na današnji dan (18.04.) 1956., suvremeni slikar poznat po svojim geometrijskim motivima, apstraktnim i minimalističkim tendencijama. Diplomirao je 1981. godine na Odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Vasilija Jordana. Od 1982. do 1985.bio je suradnik majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i Nikole Reisera. Nakon studija radi i djeluje kao slobodni umjetnik, a od 1984. bilježi i prve samostalne izložbe u zemlji i inozemstvu.

Djueluje i kao Kniferov asistent, ali za razliku od svog mentora koristi žarke boje u svojim geometrijskim slikama.

Od 2000. godine radi kao docent, a potom kao izvanredni i redovni profesor na ALU u Zagrebu.

Tijekom više od trideset godina umjetničke prakse Jurić je izlagao na preko osamdeset samostalnih i sudjelovao u više od stotinu i pedeset skupnih izložaba u zemlji i u inozemstvu.

Autor je brojnih akcija i umjetničkih projekata, među kojima se ističu njegovi ambijenti (svjetlosne instalacije) i scenografsko-slikarski radovi u okviru projekata „Kugla glumišta”.

Boravio je na brojnim studijskim putovanjima u Francuskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Italiji, Albaniji, Španjolskoj, Poljskoj, SAD-u, Mađarskoj, Češkoj, Švicarskoj, Sloveniji, Egiptu, Indiji…

2020./2021. Jurić izlaže u MSU ‘Mreža oprostorene slike’ i u Laubi.