KAKO JE LUCIA JERIČ SPOJILA PROFESIONALNO ZNANJE I LJUBAV PREMA UMJETNINAMA S HVALEVRIJEDNIM CILJEM, BURO247, 2020.

Iako je od potresa u Zagrebu, u kojem je najviše nastradao uži centar grada, pa tako i brojne ustanove i institucije, uključujući i bolnice, prošlo nešto više od dva mjeseca, tragovi tog nedjeljnog jutra još uvijek su – i bit će još dugo – vidljivi. Pa ipak, dozu optimizma među ruševine unijeli su svi koji su, prije svega, u danima neposredno nakon potresa pomogli onima u nevolji, kao i oni koji su se iz topline svojeg doma organizirali i pokrenuli brojne humanitarne akcije.

A među njima je i Zagrepčanka Lucia Jerič, koja se nedavno u svoj rodni grad vratila s magisterija kulturnog i umjetničkog managementa u Rimu. Ljubav prema umjetninama u njoj tinja od malih nogu, a s njome je svoje zvanje, potaknuta emocijama, spojila u umjetničku humanitarnu lutriju pod nazivom “Autori za Petrovu”. Riječ je, naime, o akciji u kojoj putem minimalne donacije od 300 kuna, imate priliku osvojiti neko od vrijednih umjetničkih djela koje su donirali njihovi autori – etablirani umjetnici i mlade nade hrvatske scene, a sva prikupljena sredstva, koja se uplaćuju na poseban račun, donirat će se Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Akcija će trajati mjesec dana, nakon kojih će se izvlačiti dobitnici ulja na platnu, skulptura, crteža, printeva…

“Na ideju sam došla za vrijeme rada od doma, u slobodnim trenucima od organiziranja događaja u povodu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije. Zapravo su me za pomoć Petrovoj bolnici najviše potaknule fotografije mladih majki na dan potresa – moram priznati da mi je taj prizor bio potresan. Osim toga, i sama sam rođena u Petrovoj, tako da je to kod mene bila jako emotivna odluka, donesena i prije nego što su se pokrenule ostale akcije za obnovu bolnice”, objašnjava Zagrepčanka koja naglašava da je humanitarnu notu akcije od prvog trenutka željela povezati s nekom svojom strašću, a to je upravo umjetnost.

Da je stvarno velika zaljubljenica u umjetnost, govori i činjenica da je tijekom pandemije koronavirusa i nakon potresa, pokrenula Instagram profil @QuarARTime na kojem je, potaknuta znanstvenim istraživanjem kako gledanje u umjetnine podiže raspoloženje, svakodnevno dijelila umjetnička djela kako bi unijela dašak pozitive u ova čudna, virusom i karantenom obilježena vremena.

Iako je prvotna ideja bila prikupiti 30 radova umjetnika zbog odlične reakcije autora, a i šire javnosti, akcija je vrlo brzo premašila ideju. Pojedini umjetnici dodali su još djela lutriji, a javili su se i drugi, željni sudjelovanja. “Svi su reagirali odlično na moj upit – i iz bolnice, a pogotovo autori, koji su bili željni sudjelovati. Primjerice, Branka Riđički se iz New Delhija uspjela organizirati da donira djelo”, otkriva Jerič.

Dakle, svi koji sudjeluju u prilici su domoći se vrijedne umjetnine za svoj zid, ali bitnije od toga učinit će dobro djelo te je ovo i odlična prilika da se istaknu mladi umjetnici. I upravo je to nešto na čemu Jerič u budućnosti želi raditi, učiniti mlade nade umjetnosti prepoznatima ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu. “U akciji sudjeluju i Nikica Jurković, Mija Matijević, Bianca Garčević, Lorena Almašin, Laura Brcković, sestre Apolonija i Agata Lučić, koja je u prvom navratu donirala jedno djelo, a onda kad je vidjela kako je akcija dobro krenula je odlučila donirati još tri rada… Osim toga, još mi se četvero autora u međuvremenu javilo i iskazalo želju za sudjelovanjem pa sada čekam njihove fotografije kako bi ih mogla postaviti na virtualnu izložbu na stranici, a i kako bi i ta djela sudjelovala na lutriji”, ističe autorica akcije.

Među umjetnicima koji su donirali svoja djela ima dobro poznatih imena, ali i studenata Akademije likovnih umjetnosti čije vrijeme tek dolazi. Svaki od umjetnika i umjetnica koji sudjeluju u akciji jest poseban i cijenjen na svoj način, izlagali su po cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Od Stipe Nobila i Vatroslava Kuliša, koji pripadaju među naše najcjenjenije autore, do Pauline Jazvić i Roberte Vilić koje su više puta izlagale na Bijenalu slikarstva, Bijenalu grafike, Trijenalu crteža, kao i Trijenalu kiparstva. Radovi Ranka Ajdinovića nalaze se i kod dvostruke osvajačice Grammyja, Dee Dee Bridgewater, Sebastijan Dračić svoje je radove predstavio na izložbama po Europi i Kini, Aleksandar Bezinović izlaže po Los Angelesu, dok su slike Marije Koruge bile dio filmskih scenografija za razne produkcijske kuće.

Iako je naišla isključivo na pozitivne reakcije i humanitarna akcija je premašila njezina prvotna očekivanja, autorica je i dalje poprilično skromna oko čitave priče i naglašava glavni cilj – obnovu Petrove bolnice za koju je, kao i mnoge stanovnike glavnog grada Hrvatske, vežu brojne uspomene. “Da budem iskrena, nisam očekivala tako dobru reakciju! Ali sam prezadovoljna, nadam se da ćemo uspjeti opravdati očekivanja. I nadam se da će se Petrova dostojno moći obnoviti, kakav god iznos da se prikupi”.

Galerija