UMJETNIČKO STVARALAŠTVO ALEKSANDRA BEZINOVIĆA

  Foto album: A. Bezinović

U drugom broju kolumne o umjetnosti predstavit ću hrvatskog slikara srednje generacije,  Aleksandra Bezinovića čije se likovno putovanje kreće između nekoliko stilova, ali u posljednjih nekoliko godina ostaje dosljedno istraživanju geometrijske apstrakcije te minimalizma. Bezinovićevi radovi uglavnom su monokromatski uz zanimljive detalje koji ga razlikuju od umjetnika na svjetskoj sceni koji naizgled prate slične motive/trendove stvaranja. 

Njegove slike nikada nisu viđena crno bijela tematika, već ogled zakrivljenog geometrijskog modernizma s utjecajem kaligrafije i tipografskog dizajna, kao i drugih životnih inspiracija.

U protekloj izazovnoj godini izolacije i neizvjesnosti, vizualne umjetnosti nudile su neprocjenjiv izvor utjehe, rastresenosti i radosti. Od duhovnih veza do aktivizma u zajednici i dobrodošle doze humora, Aleksandar je zasigurno jedan od umjetnika koji su obilježili moju 2020. godinu. Uz projekte koje je imao tijekom godine, redovno stvaranje, organizaciju velike izložbe ‘Forgotten Passwords’ u jednoj dubrovačkoj galeriji, izložbe u austrijskoj Gans galeriji te suradnju sa studijima za prodaju vintage dizajnerskog namještaja i umjetnina u LA i NY koji opskrbljuje svojim radovima obzirom da su se zapadnjaci već ranije zaljubili u njegovo stvaralaštvo, Bezinović je među prvima iskazao želju za sudjelovanjem u organiziranoj pomoći za Petrovu bolnicu nakon potresa donacijom prekrasnog rada većeg formata ‘Petlja’.

Jedinstvenost Bezinovićevog stvaralaštva nalazi se u složeno slojevitoj površini njegovih slika. Na prvi pogled možda nevidljivi, određeni elementi postepeno su urezivani u teksturu umjetničkog rada raznim alatima koji kompoziciji pridaju izvornost i pomalo sugeriraju postupak stvarne, osobne izrade.

 

U godini kada su klubovi i glazbena mjesta ostali jezivo prazni zbog globalne pandemije, smatram da je važan trenutak za proslavu zajednica koje ih čine, a tu je utjecaj glazbenog stvaralaštva kako na mnoge slikare, tako i na Bezinovića ostavio traga. Uz to, moram priznati da me nerijetko Aleksandrove Petlje podsjećaju upravo na note i slobodu stvaranja novih melodija.

Iako sam u prilici da svaki dan gledam njegove slike, Bezinovićev rad i dalje me privlači i uzbuđuje. Prikazujući apstraktne motive, Bezinović proporcije i ‘repertoar’ slike određuje postavljanjem krugova unutar koordinatnog sustava, odnosno križa, povezivanjem tih krugova raznim pokretima razvijaju se uvijek originalni oblici. 

U stvaranju, Bezinović uspjeva postići odličnu ravnotežu između kontrole i improvizacije, a tako i površina njegovih radova ostavlja dojam konzistencije sirovog i slojevitog.  

Foto album: A. Bezinović

Bezinovićeva tehnika slikanja toliko je dobra, kao i njegov ukusan, inteligentan način odabira elemenata i organiziranja u sliku. 

Protekle godine dok sam se skrivala u svome stanu često osjećajući nemirno, pogled na Bezinovićeve slike pomogao mi je da zalutam u neki drugi svijet. 

Za razliku od drugih suvremenih umjetnika koji često stvaraju za galerije, Bezinovićeva praksa, na sreću, postoji i izvan granica zatvorenog prostora, ali i izvan granica vremena. A tome pridodaje činjenica Bezinovićeve širine kreiranja koji je dugo godina radio kao scenski slikar na kazališnim i filmskim projektima od nezavisnih studentskih produkcija do Ratova zvijezda.

Elegantni ritam, puni oblik i (ne)formalni, minimalistički jezik jest ono što, po meni, predstavlja divan element Bezinovićeva stvaralaštva i mogućnost da se gledatelj upusti u meditativno, odnosno esejističko promatranje slike. 

 

Ovaj umjetnik stekao je zavidnu vidljivost, od izlaganja na hrvatskim sajmovima umjetnina, preko međunarodnih galerija do toga da se njegovi radovi nalaze u brojnim privatnim kolekcijama, čak i na drugim kontinentima. Bezinović daje primjer, nadahnjujući nas sve da izravnom akcijom premostimo praznine između umjetnosti i vrijednosti. Jedno jest zasigurno jasno, a to je da Bezinović pripada među cijenjene autore 21. stoljeća pa će tako i vrijednost njegovih slika s vremenom samo rasti.

Više sam puta u protekloj godini spomenula Bezinovićevo ime u razgovorima, jer mi je njegov rad ostavio traga na umu, nešto što je možda ponekad u potpunosti neshvatljivo, a opet tako opuštajuće i sigurno. 

Ako i vi želite otputovati u neke druge galaksije, makar i nakratko, predlažem da posjetite Galeriju Kaptol gdje radove možete vidjeti uživo.