IVANKA BUKOVAC

Ivanka Bukovac rođena je u Cavtatu 9. srpnja 1899. godine. Kao trogodišnje dijete s obitelji odlazi prvo u Beč, gdje provode godinu dana, a zatim sele u Prag gdje je Bukovac dobio mjesto profesora na Akademiji. Ondje se školuje i provodi gotovo čitav život.

Negdje oko 1914. godine petnaestogodišnju Ivanku i sedamnaestogodišnju Jelicu Vlaho Bukovac počinje ozbiljnije podučavati slikarstvu.
Nakon takvih poduka nije joj bio problem 1921. godine upisati Likovnu akademiju u klasi sa sestrom Jelicom i još nekoliko kolegica, i to među prvim ženama, studenticama slikarstva. Prvu godinu profesor joj je bio otac, međutim nakon Bukovčeve iznenadne smrti 1922. godine i kratkog prekida studiranja, Ivanka će 1928. godine i diplomirati.

Ivanka Bukovac ostavila je uistinu velik broj djela. Gotovo svaka cavtatska kuća ima barem jednu Ivankinu mrtvu prirodu, pejzaž ili portret. Zanimljiv je i raznovrstan izbor tema koje je slikala. Osim portreta, ali i velikog broja autoportreta, pejzaža i žanr scena, ističu se intimističke scene interijera koje je slikala kroz gotovo tridesetogodišnji period. Uvijek je to jedan te isti prostor praškog stana u kojemu prepoznajemo i neke detalje s očevih slika. Prostor je ispunjen namještajem, slikama na zidovima, tepisima, draperijama, pravi horor vacui. A u tom, jednom te istom prostoru, smještene su razne scene iz obiteljskog života.

Cijene na upit:







    Galerija umjetnina

    © 2023. Galerija Kaptol. Sva prava pridržana.